ICT u nastavi


Informacije o školskim aktivnostima u okviru primjene ICT-a u nastavni proces u Osnovnoj školi „Narodni heroj Savo Ilić“ -Dobrota

  • 1.11.2010.
  •  Aktiviranje i ažuriranje web stranice novinarske sekcije 8. i 9. razreda   „Young journalists

 

Novinarska sekcija “Young journalists” okuplja učenike 8. i 9.razreda, čiji se radovi pisani na engleskom jeziku, u elektronskoj formi, objavljuju u digitalnom časopisu “Young journalists”. Web adresa časopisa :http://novinarska.wordpress.com/

Radom novinarske sekcije koordiniraju profesori engleskog jezika:Damir Drašković, Dalija Ljutić i Ana Kašćelan.Na ažuriranju sajta rade Damir Drašković, profesor engleskog jezika i Dijana Milošević, pomoćnik direktora škole. 

U periodu, od novembra do kraja prvog polugodišta putem elektronske forme poslano je 104 komentara na sajt sekcije, koji  se odnose na rad sekcije, kao i na objavljene radove učenika.Svi komentari, odobreni od administratora sajta, su vidljivi na web stranicama sajta.U komentarima uzimaju učešća, pored učenika naše škole i roditelji sa raznim porukama podrške, takođe pisane na engleskom jeziku.

Sadržaj sajta, osim učeničkih edukativnih radova,čine i  interaktivni materijali za nastavu engleskog jezika, kao i prezentacije zaniimljivih i kreativnih radova iz nastavne prakse naših  nastavnika.

Planirano je u narednom periodu proširiti saradnju i na škole iz okruženja, ukoliko bude zainteresovanih, kao i ostvariti saradnju na međunarodnom nivou.

Prosječna posjećenost sajta “Young journalist” :

Months and Years

Oct Nov Dec Total
2010 80 2,130 2,210

                                   

Average per Day

Oct Nov Dec Overall
2010 5 69 47

 Najbrojnija dnevna posjeta zabilježena je 29.decembra 2010. -140 posjeta

 

 1.12.2010. Započela je školska obuka nastavnika u oblasti sticanja osnovne informatičke pismenosti i primjene ICT-a u nastavi

U  školskoj 2010./2011 godini u Osnovnoj školi “Narodni heroj Savo Ilić” u okviru unapredjenja nastave na temelju uvodjenja ICT-a u nastavnom procesu,formiran je “Inovativni tim nastavnika”,čiji članovi putem  timskog rada i međusobne saradnje kreiraju razne interaktivne nastavne materijale i rade na vlastitom informacijskom opismenjavanju i usavršavanju.

Cilj formiranja “Inovativnog tima nastavnika” je sticanje znanja o informacijsko –komunikacijskim tehnologijama, primjena stečenog znanja  u stvaralačkom didaktičko-metodičkog oblikovanju vlastitog nastavnog rada, kao i kritički i selektivni  izbor savremenih strategija, metoda i oblika nastavnog rada.

 U okviru osavremenjavanja  nastavnog procesa, kreativnijeg rada, boljeg razumijevanja nastavnih sadržaja, aktivnijeg odnosa učenika i trajnijeg usvajanja gradiva, članovi tima uvode razne metode interaktivne nastave u realizaciji svojih nastavnih sadržaja,mijenjajući ulogu učenika ,iz pasivnog posmatranja u aktivno sudjelovanje.

Rad školske obuke nastavnika je organizovan u 8 grupa i odvija se u informatičkoj učionici, okupljanjem nakon nastave. Obukom i radom koordinira pomoćnik direktora Dijana Milošević.

 Dokumentacija:

Opšte karakteristike programa školske obuke

PRIJAVE I PROGRAM ZA OBUKU NASTAVNIKA-OBRAZAC

RASPORED RADA ŠK.OBUKE-grupe,oblast,termini

Primjer individualnog  programskog listića rada nastavnika: Individualni programski listić-Jelena Kuc

 

 24.01.2011. U našoj školi započeta je akcija „Sigurnost na internetu“

Aktivnosti povodom akcije „Sigurnost na internetu“:

Putem školskog sajta upućen je poziv svim učenicima za učešće u akciju i sprovedena online anketa

Na mrežnim stranicama „Ljetopis škole“ ,dati su detalji o načinu učešća, razni dostupni materijali i otvoren je forum za učenike na temu „Sigurnost na internetu“.

Formiran je žiri za odabir najboljih radova u kategorijama: najedukativniji, najprofesionalniji, najoriginalniji rad. Nagrađen će biti i rad najmlađeg učesnika.

Organizovano je predstavljanje radova  članova novinarske sekcije „Young  journalists“, 8.februara, na temu sigurnosti interneta učenicima naše škole, a nastavnici razredne nastave i odjeljenske starješine posvetit će jedan čas ovoj temi.

Organizaciju, planiranje  i realizovanje akcije vodi pomoćnik direktora, Dijana Milošević, a u realizaciji akcije učestvuju nastavnici razredne nastave, odjeljenske starješine, profesorica  informatike, Nataša Stojanović i profesor engleskog jezika Damir Drašković.

Dokumentacija: Detalji o konkursu

 28.01.2011.Započeo je rad na projektu: Novinarska radionica „Mali svijet“, obrazovno informativnom  portalu  novinarske sekcije učenika 5. razreda naše škole

Aktivnosti u okviru rada novinarske sekcije 5. razreda:

Preciziranje ciljeva projekta

Izrada plana rada novinarske sekcije

Otvaranje i ažuriranje web stranica bloga Novinarska radionica „Mali svijet“ http://malinovinari.wordpress.com/

Preciziranje dva sedmična termina za okupljanje i rad članova novinarske sekcije(za jutarnju i popodnevnu smjenu)

Upoznavanje članova sekcije sa informativnim podacima potrebnim za ažuriranje bloga, načinu uređivanja i dodavanja teksta i slika, publiciranju radova i davanju komentara.

Rad na stvaranju i publiciranju materijala

Otvaranje i početno ažuriranje web stranica bloga Novinarska radionica „Mali svijet“, izrada plana rada i preciziranje ciljeva projekta, kao i načina rada je uradila Dijana Milošević, pomoćnik direktora.Dalji rad koji se odnosi na realizaciju projekta odvijat će se u okviru timskog rada članova novinarske sekcije kojom rukovodi Jagoda Stanišić, nastavnik razredne nastave i Dijana Milošević, pomoćnik direktora škole.

Napomena: Članovi novinarske sekcije imaju direktan pristup uređivačkom dijelu web stranice, putem korisničkog imena i lozinke( poznata samo članovima sekcije), što ih dodatno motiviše na odgovornost, a samim tim i razvija osjećaj važnosti, radoznalosti i želje za sticanjem šireg obima saznanja i njihovom primjenom u konkretnim realnim situacijama ( u ovom slučaju sticanje saznanja direktno uzdiže nivo ličnog zadovoljstva i jača osjećaj zajedništva).

Dokumentacija: Novinarska radionica

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s