Upis na Hrvatske studije


Prijava upisa 

 Organizacija prijava za upis na Hrvatske studije

  PRVI KORAK PRIJAVE UPISA NA STUDIJE-POLAGANJE DRŽAVNE MATURE

U Hrvatskoj funkcionira takav sustav upisa na studije da možete izvršiti sve potrebno za upis iz kutka svoje sobe ukoliko posjedujete računalo i naravno svoju e-mail adresu. (mogućnost interenet konekcije se podrazumijeva). Na sva pitanja bez obzira koliko ih postavite ili u koje vrijeme , uvijek će te dobiti točne i precizne odgovore i upute u najkraćem mogućem roku. Ne morate čak ni brinuti da li postavljate  „pametna“  ili „besmislena“ pitanja.  Ni u jednom trenutku nećete osjetiti nervozu ili potcjenjivanje onih kojih vam odgovaraju na vaša pitanja. Ono najbitnije je to što svi učenici koji polože maturu ulaze u bazu podataka, središnji registar državne mature koji se u elektroničkom obliku vodi pri Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje, iz kojeg će, ovisno o uspjehu, fakulteti birati studente. U registru se nalaze i podaci o uspjehu kandidata tijekom školovanja, kao i rezultati postignuti na natjecanjima.

Svaki učenik koji se prijavi u sustav, nakon verificiranja njegovih podataka, vrši odabir studijskih programa na teritoriji Hrvatske i postavlja prioritete, kako bi se elektronski izvršio odabir studenata za određeni fakultet. Odabir se vrši ovisno o zbroju bodova i prioritetima učenika. U određenome roku učenik može mijenjati prioritete ili obrisati određeni fakultet za koji se prijavio.

DRŽAVNA MATURA I POLAGANJE DRŽAVNE MATURE

Državna matura, koja je uvjet za nastavak školovanja i upis na fakultete, u Hrvatskoj, provodi se  od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

ORGANIZIRANA POMOĆ I PODRŠKA UČENICIMA U PRIPREMAMA DRŽAVNE MATURE

Istovremeno sa strepnjom učenika oko polaganja državne mature, u prosincu 2009. pokrenut je mrežni portal mojamatura.net na kojemu je svim učenicima omogućena besplatna priprema za ispite državne mature, naime započeo je volonterski  maratonski  rad triju  profesorica u okviru portala.

Državna matura – Besplatne online pripreme za državnu maturu:  http://mojamatura.net/

Kao pomoć u pripremama za polaganje državne mature, tri izuzetne profesorice IX. gimnazije iz Zagreba: Arjana Blažić, Sonja Lušić Radošević i Nataša Leko, su pokrenule portal sa mnoštvom materijala za samoprovjeru znanja, sa svim potrebnim informacijama u svezi polaganja državne mature i bogatim besplatnim nastavnim sadržajima u vidu testova koji su dostupni za sve učenike na području, a i izvan granica Republike Hrvatske. Sve interaktivne provjere znanja objavljene na ovom portalu, imaju opciju dobivanja automatske povratne informacije.

Materijale portala Moja matura su koristili i nastavnici moje škole, kao element provjere znanja i rada u okviru dodatne nastave matematike, engleskog jezika i novinarske sekcije engleskog jezika.

Osim interaktivnih zadataka koji se svakodnevno objavljuju, portal redovito objavljuje i sve službene obavijesti o Državnoj maturi i  poveznice na važne dokumente.

Imena nastavnica koje su pokrenule ovaj iznimno značajan portal i kojima upućujem iskrene čestitke na njihovom entuzijazmu i predanom radu, a posebice na ideji koja je sigurno inspirirana željom za postizanjem  što veće razine  znanja i onom bezgraničnom ljubavlju prema učenicima kojoj svi mi robujemo i koju svi nekako dobijemo prvim ulaskom na ta mala vrata učionica:

Arjana Blažić, prof. engleskog i njemačkog jezika, IX. gimnazija Zagreb, urednica portala, Glogster Edu ambasador koja je kao inovativna profesorica predstavila Hrvatsku u Berlinu i Capu Townu;

Sonja Lušić Radošević, prof. matematike i informatike, IX. gimnazija Zagreb, urednica i administratorica  portala (Joomla CMS);

Nataša Leko, prof. matematike i fizike, IX. gimnazija Zagreb, mlada matematička snaga koja jedan od svojih interesa nalazi u interaktivnoj i dinamičkoj matematici koristeći Geogebru.

Nakon svakodnevnog objavljivanja novih materijala i informacija, na portalu se nastavljaju pripreme organiziranjem ciklusa webinara (on-line seminari) u suradnji sa zajednicom Suradnici u učenju u okviru Microsoftovog obrazovnog programa.

Ciklus webinara za državnu maturu

Preuzeto sa portala Moja matura:


“Portal Moja matura je u ožujku, osluškujući potrebe maturanata, pokrenuo novu volontersku inicijativu – ciklus webinara – online seminara – o državnoj maturi za maturante u suradnji sa zajednicom Suradnici u učenju u okviru Microsoftovog obrazovnog programa.

U ožujku 2011. su održani webinari iz hrvatskog i engleskog jezika. U svibnju će profesori IX. gimnazije iz Zagreba, Medicinske škole iz Varaždina i Gimnazije Bernardina Frankopana iz Ogulina održati webinare iz hrvatskog, matematike, stranih jezika, politike i gospodarstva, sociologije, logike, filozofije, etike, informatike, povijesti i geografije.

Na webinarima su  profesori predstavili bitne činjenice iz ispitnih kataloga te ponovili područja ispitivanja, obrazovne ishode i strukturu ispita na primjerima zadataka iz ovih predmeta.

Pozivamo maturante da sva pitanja o ovim ispitima upute na kontakt adresu Portala prije održavanja webinara. Pitanja se mogu postavljati i za vrijeme webinara.”

Iznimno me se dojmio završni webinar  koji je počeo u 21:00 sati a završio je oko 23:00 sati, naime tek onda kada su dali odgovore na sva pristigla pitanja. Bilo je tu i mnogo pitanja čiji se odgovori nalaze u brošuri državne mature, no ipak i na ta pitanja nadležni su strpljivo davali potrebna objašnjenja.

Preuzeto sa portala Moja matura:

Završni webinar

  • Državna matura 2010./2011, prijave i upisi na visoka učilišta – u srijedu, 01.lipnja 2011. u 21:00.Portal Moja matura je organizirao ovaj webinar uz potporu Nacionalnog centra za vanjsko vrjednovanje obrazovanja i zajednice “Suradnici u učenju” u okviru Microsoftovog obrazovnog programa.Gosti webinara:prof. dr. sc. Vedran Mornar, predsjednik Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje,dipl. ing. Igor Drvodelić, načelnik Središnjeg prijavnog ureda pri Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.
  • Webinar su vodili:dipl. ing. Goran Sirovatka, ravnatelj NCVVO-aprof. Sonja Lušić Radošević, urednica portal Moja matura, IX. gimnazija, Zagreba.  Prezentacija:Nekoliko koraka od srednje škole do visokih učilišta, prof. Arjana Blažić, urednica portala Moja matura, IX. gimnazija Zagreb

DEMO VERZIJA DRŽAVNE MATURE

Preuzeto sa portala Moja matura:

Na portalu www.skole.hr nalazi se demo verzija državne mature na kojoj se može vježbati polaganje ispita državne mature iz svih predmeta.

Demo verzija državne mature – iz svih predmeta

Na portalu www.ncvvo.hr možete riješiti primjer interaktivnog ispita državne mature iz matematike.

Interaktivni ispit državne mature iz Matematike – osnovna razina

Na stranicama www.ncvvo.hr nalaze se svi dosadašnji nacionalni ispiti, ogledni ispit i probna matura u .pdf formatu.

Dosadašnji ispiti u .pdf formatu

 MOJA MATURA  NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

 Preuzeto sa portala Moja matura:

Postanite fan Facebook grupe mojamatura@net i svakodnevno ćete biti  informirani o novostima vezanima uz pripremu za državnu maturu.

Slijedite nas na Twitteru  i jednim klikom saznajte što se događa na pripremama za državnu maturu.

 DRUGI KORAK-PRIJAVA  U SUSTAV

Postupak  prijave ispita državne mature i prijava za upis na studijske programe provodi se putem Nacionalnoga informacijskog sustava prijava na visoka učilišta (NISPVU) kojemu se pristupa preko internetske stranice

  www.postani-student.hr

Detalji prijave detaljno su opisani u  brošuri Državna matura 2011./2012. Brošuru možete preuzeti ovdje.

  BROŠURA DRŽAVNA MATURA 2011/2012.

Središnji prijavni ured

VAŽNE POVEZNICE

Postani student– Mrežna stranica Nacionalnoga informacijskog sustava prijava na visoka učilišta
Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
Tour de matour – sve o državnoj maturi; Popis visokoškolskih ustanova u Republici Hrvatskoj
www.studij.hr -mrežne stranice Agencije za znanost i visoko obrazovanje na kojima možete saznati sve o prijavama za državnu maturu i upisima na studijeske programe
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa
Preglednik studijskih programa, Agencija za znanost

POMOĆ I PODRŠKA -ovdje možete postavljati sva pitanja u svezi državne mature i upisa na hrvatske studije. Pomoć ni odgovori vam neće izostati, a ukoliko nisu nadležni za pitanje koje im postavite kontaktirat će izravno nadležne službe i proslijediti  vam odgovor.

Čestitke  Službi za podršku korisnicima!

Pomoć i podrška

Preuzeto sa web stranica  Postani student:

Ukoliko imaš dvojbi, pitanja ili problema vezanih uz prijavu u sustav, rad sa sustavom, polaganje ispita državne mature ili upis na studijske programe, možeš kontaktirati Službu za podršku korisnicima.

E-pošta: matura@skole.hr

Telefon: 01 6661 500

Skype: carnet_dm

  •   TREĆI KORAK-PRIJEVOD SVJEDODŽBI (ukoliko ste srednju školu završili u Crnoj Gori)

Na web adresi http://www.hr/hrvatska u Web katalogu potražite e-mail adrese sudskih tumača i kontaktirajte ih.

Sudski tumači

  • ČETVRTI KORAK-Priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija

Završne svjedodžbe koje nisu izdane u Republici Hrvatskoj moraju proći postupak priznavanja u Odjelu za priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Sve informacije o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija nalaze se na adresi:  www.mzos.hr.

Priznavanje inozemnih obrazovnih kvalifikacija

Preuzeto sa mrežnih stranica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa:  www.mzos.hr

Zahtjev se podnosi na adresu:

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa

Uprava za zajedničke programe

Donje Svetice 38

10 000 Zagreb

Na e-poštu priznavanje@mzos.hr možete postaviti pitanja ili tražiti obavijesti u svezi s rješavanjem zahtjeva.


Dokumenti

Upute za pokretanje postupka priznavanja (205 KB)

Zahtjev za priznavanje inozemne obrazovne kvalifikacije (115 KB)

Dokumenti

Izdvajamo

Primjer naloga za plaćanje upravne pristojbe Zahtjev za priznavanje inozemne obrazovne kvalifikacije

VAŽNA OBAVIJEST

27. lipnja 2011.

Obavijest i upute strankama u svezi priznavanja inozemnih školskih svjedožbi

Obavještavaju se svi zainteresirani da od 1. rujna 2011. godine na snagu stupaju odredbe članka 3. i 4. Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o priznavanju inozemnih obrazovnih kvalifikacija (NN, broj: 45/2011.)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s