Profesori i učenici u posjeti mandolinskom orkestru “Tripo Tomas”


DSC03249

Mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva posjetili su profesori i učenici Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote. Grupa profesora i učenika ove škole, sudionici su projekta “Putevima kulture i tradicije Boke Kotorske”, autorice Diane Milošević, a na njihovom istraživačkom putu našao se i naš orkestar, kojega su prepoznali kao značajnog i ključnog u očuvanju tradicionalnih vrijednosti i naslijeđa Boke Kotorske. “Niska razina  svijesti o vrijednostima svog okruženja, kao i indikacije o želji mladih za aktivnim sudjelovanjem u društvenom kulturnom životu zajednice, postale su izazov i vodilje projekta. Realizacija projekta je pružila mogućnost kulturnog uzdizanja mladih, učenje kroz realnu stvarnost, sagledavanje prošlosti kroz usmena predanja i duhovno bogaćenje. Cilj je kroz posjete i razgovore sa odabranim sudionicima, istraživanja i upoznavanja bogate kulturne baštine podneblja u kojemu žive, podsticati razvoj samosvijesti mladih učeći ih toleranciji i poštivanju drugih kultura i različitosti.”-rekla nam je o projektu autorica, Diana Milošević. Svoja istraživanja i prikupljenu dokumentaciju ovi “suvremeni digitalni hodočasnici”, kako ih naziva autorica projekta, digitaliziraju i publiciraju putem web stranice “Bokeška škrinja”, stvarajući tako jednu zanimljivu i autentičnu zbirku naslijeđa za nove generacije.

Voditelj Mandolinskog orkestra, profesor Ivo Brajak, upoznao je posjetitelje sa povijesnim podacima nastanka orkestra, načinom rada, uspjesima i mnogim javnim nastupima i gostovanjima. Nakon izvedbe nekoliko kompozicija članovi mandolinskog orkestra davali su instrukcije posjetiteljima, koji su s zadovoljstvom i uspjehom naučili odsvirati nekoliko nota.

Mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva Kotor ostavio je iznimno snažan dojam na posjetitelje, koji su uputili zahvale na lijepom muzičkom užitku i oprostili se od nas riječima: “Izuzev ovako lijepog, duhovno bogatog, ugođaja koje ste nam pružili vašom muzikom, ovom posjetom uvidjeli smo na koji način mladi slijede bogatu kulturnu ostavštinu njihovih predaka, koliko su posvećeni učenju i radu na svom duhovnom razvoju, a naročito koliko je Hrvatsko građansko društvo, kao organizator, dosljedno i uspješno u svojim nastojanjima očuvanja kulturnih vrijednosti ovoga kraja. Pružili ste i nama i našim učenicima motivaciju za dalji rad i istraživanja, usmjerili nas na prepoznavanje duhovnih vrijednosti čovjeka i svijeta oko sebe i poštivanje bogatog civilizacijskog bogatstva ovog podneblja.”

DSC03240 ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? ??????????????????????????????? DSC03265

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s