Krajevi kao i bića imaju dušu


O Boki- Frano Alfirević

Krajevi kao i bića imaju dušu kojom su nam bliži ili dalji, a usred ove prirode, gdje nam se čini da smo se vratili u prve dane zemlje, samo čovjek koji žudi za najdubljom samoćom može da se osjeti potpuno blizak toj beskrajnoj melankoliji.

U okviru razvoja kulturne suradnje i poticanja duhovnog razvoja mladih, u petak, 10. svibnja, u 19:00 sati, u prostorijama Amfiteatra Srednje škole Kotor, održan je poetsko-glazbeni program “Krajevi kao i bića imaju dušu” u organizaciji Kluba mladih Hrvatskog građanskog društva Kotor i Gimnazije Kotor.

Kompletan program zasnivao se na temu bogatih kulturnih vrijednosti Boke Kotorske i njezinih kulturnih vrijednosti odišući bokeljskim i mladalačkim duhom. U čarobni poetsko-glazbeni prikaz Boke Kotorske, gledatelje je uvela klapa Incanto, kao gost programa.

sl2 (2)

Nakon uvodne klapske pjesme, nositelja kulturnih vrijednosti Boke, magičan pejzaž Boke oslikavali su učenici Gimnazije Kotor odlomcima iz bogatog književnog opusa ovog podneblja i poznatim stihovima bokeljskih pjesnika.

sl2 (3)

Na neminovnost prenošenja naslijeđa i čuvanja bogate baštine podsjetili su riječima naši starih:

Svaki pravi grad zida se tri puta:

prvi put od kamena,

drugi put se gradi uz pomoć riječi i duha,

a treći put kada sačuva riznicu

bogatih zbivanja iz svoje prošlosti.”

sl2 (44)

Glazbena tradicija Boke prati ovaj narod kroz stoljeća opstajući kroz različite forme i do današnjih dana. Pjevalo se i pjevat će se našoj miloj Boki, a da se Boka voli srcem ali i pjesmom pokazali su mladi gimnazijalci izvedbom pjesme “Bokeljska noć”.

sl2 (8)

Bogata jezička kultura ovog podneblja ogleda se i u očuvanom tradicionalnom bokeljskom govoru, kojega pamte starije generacije. Kako mladi Hrvatskog građanskog društva Crne Gore čuvaju od zaborava izvorni govor bokokotorskog područja kroz igrokaz “Ćaga i kalenda” prikazali su članovi dramske sekcije Kluba mladih HGD CG-Kotor.

sl2 (39)

Hrvatsko građansko društvo u svojim nastojanjima očuvanja kulturnih vrijednosti ovoga kraja, naročito njeguje bogatu kulturnu ostavštinu svojih predaka i glazbenu tradiciju mandoline, kao karakterističnog instrumenta ovoga područja. Mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva Kotor izvedbama kompozicija “Šjora Mare” i “Vozi, vozi” oslikali su glazbeni život Boke i njezino bogato civilizacijsko nasljeđe.

sl2 (14)

Kako naši najmlađi njeguju tradiciju pokazali su gosti programa, folklorna sekcija  iz Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić”.

sl2 (18)

U suvremenom ritmu pjesme “Kotor” grupe Galija mladi glazbenici Gimnazije Kotor, mladalački i razigrano, obogatili su završni dio  programa.

SNIMAK IGROKAZA DRAMSKE SEKCIJE KLUBA MLADIH HGD CG KOTOR:

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s