Advent


Danas je prva nedjelja Došašća

Došašće ili advent je razdoblje od četiri liturgijska tjedna prije Božića u kojima slijede pripreme za slavlje rođenja Krista i svetkovine Božića i Bogojavljenja.  Riječju Došašće prevodi se latinski liturgijski izraz adventus – dolazak.

Iz Evanđelja po Luki

PAZITE DA VAM SRCA NE OTEŽAJU U PROŽDRLJIVOSTI, PIJANSTVU I U ŽIVOTNIM BRIGAMA TE VAS IZNENADA ZATEKNE ONAJ DAN JER ĆE KAO ZAMKA NADOĆI NA SVE ŽITELJE PO SVOJ ZEMLJI. STOGA BUDNI BUDITE I U SVAKO DOBA MOLITE DA UZMOGNETE UMAĆI U SVEMU TOMU ŠTO SE IMA ZBITI I STATI PRED SINA ČOVJEČEGA.”

U zapadnom kršćanstvu, advent počinje nedjeljom koja pada između 27. studenog i 3. prosinca te obuhvaća tri tjedna i dane između četvrte nedjelje Došašća i samog Božića. Prvu nedjelju Došašće karakterizira ponovni Kristov dolazak, drugu i treću osoba Ivana Krstitelja a četvrta predstavlja Mariju, Djevicu i Majku, koja je rodila Krista. Prvom nedjeljom Došašća počinje i nova liturgijska godina. Ove godine  došašće počinje 02.12. a završava 23.12.  U adventu se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u adventu.

Adventski vijenac
Tradicionalni adventski vijenac plete se od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označuje pobjedu nad grijehom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti. Adventski vijenac čine dva temeljna simbola – krug i svijeće. Četiri svijeće su znak četiri godišnja doba i četiri adventska tjedna. Tri ljubičaste (ljubičasto je u katoličkom bogoslužju boja Došašća) kao znak pokore i obraćenja i jedna ružičasta kao svijeća radosti i veselja, koja se palila kao izraz radosti zbog Isusova rođenja. Prve adventske nedjelje pali se prva svijeća i tako redom do Božića. Četiri zapaljene svijeće na adventskom vijencu označavaju posljednji tjedan došašća.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s