Hrvatsko pjesništvo Boke – digitalna antologija


kartica-sajt-novo-bez-bold

        Digitalna antologija “Hrvatsko pjesništvo Boke”, autorice Dijane Milošević, predstavlja projekt digitalizacije pjesničkog opusa Hrvata Boke Kotorske.
Antologija je nastala je u cilju objedinjavanja i očuvanja književnog kulturnog blaga Hrvata sa ovog područja.
        Kroz razna povijesna razdoblja na prostoru Boke Kotorske stvarana su mnoga umjetnička i književna djela koja danas predstavljaju bogato kulturno nasljeđe hrvatskoga naroda sa ovih prostora. Također sa ovih prostora potiču brojni povijesni poznati pjesnici poput Viktora Vide, Frana Alfirevića, Vjenceslava Čižeka i sl. Svi su oni ostavili za sobom bogate zbirke kulturne nematerijalne baštine Hrvata.
        U današnje doba malo je priznat značaj hrvatske kulturne baštine sa prostora Boke, kao i ostvarenja u domenu kulture koja su stvarali i baštinili Hrvati prošlih stoljeća, koji su predstavljali većinski dio stanovništva Boke Kotorske.
        Objedinjavanje pjesničkog opusa Hrvata Boke Kotorske je put očuvanja velikog kulturnog blaga i identiteta Hrvata kao i zaštite identiteta Hrvata u Crnoj Gori.
        Značaj digitalizacije bogatog i obimnog pjesničkog opusa hrvatskih književnika Boke Kotorske, stvaranog od raznih pjesnika u raznim povijesnim periodima, ogleda se i u potrebi novog digitalnog doba računarske tehnike za elektronskim formatima kulturnih dobara i publiciranja diljem svijeta.
        Digitalizacija i objedinjavanje kompletnog pjesničkog opusa je način očuvanja kulturnog identiteta, kao i stvaralačkih radova nekadašnjih i sadašnjih hrvatskih stvaralaca sa prostora Crne Gore u trajnoj formi suvremenog elektronskog medija.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s